Cozonac cu Iubire

coznac

 

Inspirata de mama si cu dor de a gati impreuna cu ea, am facut primii mei cozonaci. Am si uitat cat e de frumos acasa la parinti cu miros de cozonac si forfota in jur. Acesti cozonaci sunt facuti cu iubire si zahar 🙂

Ingredientele pentru doi cozonaci:

Blat:

  • 1 kg de faina
  • 6 galbenusuri de ou
  • 1 pachet unt
  • 1 pahar de smantana (pentru framantat)
  • 300 ml lapte
  • 300 gr zahar
  • 1 cub drojdie cruda
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 1 lingurita coaja de portocale
  • 1 lingurita estenta de vanilie

Crema :

  • 400g nuca
  • 4 albusuri de ou
  • 8 linguri de zahar

Intr-un bol, se cerne faina (asta face ca aluatul sa fie mai pufos) iar in mijlocul gramezii de faina se adauga dorjdia dizolvata impreuna cu doua linguri de zahar.

Se lasa la crescut 10 min.

Intre timp, se pune pe foc laptele cu untul pana se topeste untul si se adauga 2,3 linguri de faina pana se obtine un amestec de smantana groasa. Peste se pun galbenusurile batute putin cu sarea si se toarta totul in faina. Trebuie sa ai grija ca amestecul de lapte sa fie caldut nu fierbinte atfel nu va creste aluatul. Se adauga coaja de lamaie si portocale si vanilia si se amesteca incet cu o mana ca sa se absoarba toata faina. Daca aluatul este prea tare se mai poate adauga putin lapte.

cozonac

cozonac

Se amesteca, se framanta, si se bate bine, iar atunci cand se desprinde de pe mana, si de pe peretii vasului, se adauga treptat smantana, framantand mereu.

Aluatul se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la crescut intr-un loc caldut. Dospitul depinde de temperatura camerei si de calitatea drojdiei. Timpul mediu de crestere este de 1-3 ore.

Cat timp aluatul este la dospit se pregateste crema:

Se bat spuma albusurile cu zaharul si se amesteca cu nuca macinata si cele 3 linguri de cacao. Si gata

! 🙂 acum asteptam sa creasca aluatul 🙂

Cand aluatul este bine crescut, se pune pe o planseta presarata cu faina. Se ung mainile cu unt sau ulei, se iau bucati de aluat, se intind, apoi se impletesc pe planseta, dupa care se pun in forme dinainte pregatite si unse bine cu unt sau ulei. Cantitatea de aluat pusa in forma nu trebuie sa depaseasca jumatate din inaltimea formei. Se lasa la crescut pana se umple tava, iar la final se unge cu ou batut si se introduce in cuptorul incalzit la 160° pentru aprox 50 de min.

Cand este rumenit frumos,se rastoarna peste o hartie sub care se pune un prosop impaturit.

Dureaza cateva ore, insa rabdarea va fi rasplatita! Va promit 🙂

cozonac

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *