Placinta cu Dovleac

placintacudovleac

Dragi Cuptorici,

Daca tot v-am povestit de pasiune mea pentru Dovleacul placintar, continui seria bunatatilor de toamna cu o placinta cu dovleac,  irezistibila. Este pentru prima data cand fac ceva bun cu aluat dospit. Nu prea am avut curaj pana acum, mi se pare ca aluatul dospit este o specialitatea a mamelor si a bunicilor, avand in vedere anii lor de experienta in ale cuptoritului. Insa trebuie sa recunosc faptul ca mi-a placut mult sa fac acest aluat. Acum ca sunt si eu mama parca am trecut intr-o alta etapa si m-am trezit facand si eu placinte cum facea mama.. a fost un sentiment foarte frumos si emotionant. Mirosul de scortisoara, framantatul aluatului m-a facut parca sa ma simt mai aproape de copilaria mea, eu fiind acum in rolul mamei.

Va provoc sa incercati si voi!

ps : va lasa aici un video unde puteti vedea prepararea aluatului dospit.

Placinta cu Dovleac

  • Prep Time: 1h
  • Cook Time: 40m
  • Total Time: 2h
  • Serves: 10

Ingrediente

Aluat dospit

  • 300 g faina
  • 50 mL floarea soarelui
  • 150 mL lapte caldut
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 17 g drojdie proaspata

Compozitie dovleac

  • 500 g dovleac placintar ras
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingurita nucusoara
  • 1 lingurita scortisoara
  • 30 g unt
  • 60 g zahar
  • 1 ou
  • 100 g stafide hidratate in rom 1 ora
  • 100 g miez de nuca

Instructiuni

  • Pentru aluatul dospit pune intr-un pahar laptele zaharul si drojdia si amesteca. Lasa pret de 10 minute sa se activeze drojdia. Intr-un alt bol pune faina iar in mijloc pune uleuiul, sarea si oul.
  • Cand drojdia s-a activat si a facut o spuma groasa deasupra toarna peste amestecul din faina si framanta bine aproximativ 10-15 minute. Lasa aluatul sa creasca pentru o ora sau pana si-a dublat volumul.
  • Intr-o tigaie pe foc pune dovleacul cu zaharul, untul si condimentele. Gateste dovleacul 20 de minute.
  • Intr-un bol mixeaza mascarpone pana devine foarte cremos apoi adauga oul si mixeaza din nou.
  • Amesteca dovleacul cu crema de mascarpone si lasa deoparte.
  • Imparte cele doua compozitii in doua parti egale. Intr-o parte pune nuca oar in cealalta parte pune stafidele hidratate in rom. Astfel vei avea doau feluri de placinta.
  • Cand aluat este gata, imparte-l in 6 parti egale. Cu un sucitor intide foile intr-o forma cat mai dreptunghiulara apoi cu o lingura intinde dovleac din belsug. Ruleaza aluatul si pune placinta intr-o tava tapetata cu unt. Reteta acelasi procedeu pentru fieacare bucata de aluat.
  • Pune placintele in cuptorul preincalazit la 180 de grade pentru 40-50 de minute, pana devin aurii.

placintacudovleac1

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *